Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola

Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola bemutatása

Intézményünk a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola bemutatása a Városi Zeneiskola történetének ismertetésével kezdődik.

Az Állami Zeneiskola mint külön intézmény az 1968-69-es tanévben jött létre, székhelye a Móra tér 9. szám alatt volt a kezdeti időben csak zongora, vonós, fafúvós, rézfúvós tanszakok működtek és azok is csak csekély hangszerparkkal. 1989-ben költözött át a Petőfi tér 8. szám alatti épületbe, (amely korábban Párt Székházként működött) itt lényegesen nagyobb helyen folytatódhatott az oktatás bővült az oktatott hangszerek száma is. Beindult az oboa-, fagott oktatás, valamint elkezdődött az ütőhangszer tanítása is. Időközben megalakult a Fúvószenekar is, mely mára számos országos és nemzetközi versenyeken nyert rangos díjjal rendelkezik.

Iskolánk növendékei rendszeresen részt vesznek országos és területi versenyeken. Vonószenekarunk, ifjúsági fúvószenekarunk és kamaracsoportjaink a város és a régió számtalan társadalmi és kulturális eseményét gazdagítják fellépésükkel. Tanulóink közül többen választották hivatásként a zenei pályát, és tanítanak intézményünkben, illetve elismert zenészek.

Növendékeink és tanáraink tevékenyen vesznek részt városunk társadalmi és kulturális életében. Részt veszünk országos tanulmányi versenyeken és több növendékünknek sikerült bejutni középfokú művészeti iskolába.

Iskolánknak elnyert joga 3 évente megrendezni az Országos Mélyrézfúvós Verseny Döntőjét. 2002/2003-as tanévtől új művészeti ágak oktatásával bővült tevékenységi körünk.

Ehhez társul egy önálló rendezvény, mely amára már hagyománynak tekinthető, a Kiskunfélegyházi Magyar Zeneszerzők Vokális és Hangszeres Műveire Kiírt Országos Verseny, melyet 2014 áprilisa óta két évente rendezünk meg a Hidas Frigyes Alapítvány támogatásával.

Az intézményintegrálást (2001) külső tényezők, a gyermeklétszám folyamatos csökkenése, a szorító gazdasági kényszer váltotta ki. A kezdeti nehézségek után kialakult az új szervezet, az ezernél több gyermek oktatására, nevelésére hivatott iskola struktúrája, működésének új rendje. Megtapasztalhatták az érintettek, hogy az összevonás nem rombolta le a kialakult tradíciókat. A hagyományok megőrzése önmagában is fontos érték, de ennél többet ért el az intézmény.

A Városi Zeneiskola részvétele, az ének-zene tagozatos általános iskola és a hangszeres képzés intézményes összekapcsolása pedig lehetőséget teremtett a zenei képzés korábbinál is eredményesebb, még magasabb szintű folytatására.

Az újonnan indított alapfokú táncművészeti, színművészeti, képzőművészeti képzés pedig nemcsak saját tanulóinknak, de a város összes diákjának is új esélyeket, képességeik még sokoldalúbb kibontakoztatásának lehetőségét kínálta. 2013-ban ismét bővült az iskolánkban tanulható művészeti ágak tárháza, megalakult a fotó-videó tanszak.

Alapfokú művészeti képzésünk az általános iskolától eltérő munkarend szerint folyik. Itt nem csak saját, de a város, sőt a vonzáskörzetébe tartozó települések tanulói számára is lehetőséget adunk tehetségük kibontakoztatására. Szabad keretek között fejleszthetik adottságaikat a hangszeres zene, képző- és iparművészet (rajzolás, festés, kerámia, grafika, fotó-videó), táncművészet (néptánc, társastánc), valamint színművészeti csoportjainkban. Munkájukat színvonalas hangversenyeken, rendezvényeken, kiállításokon, mutathatják be.

Az alkotó, előadó tevékenység segíti személyiségük és esztétikai érzékük kibontakozását, ritmusérzékük, kézügyességük, mozgás- és beszédkultúrájuk fejlődését. Az így szerzett képességek megalapozzák, segítik az eredményes és sikeres tanulásukat is. A művészeti alkotó tevékenység az önkifejezés egyik legjobb formája, amely sikereket, elismerést ad művelőjének. Nevelő és oktató munkánk legfőbb célja testileg és lelkileg egészséges, szilárd és gyarapítható ismeretekkel rendelkező, becsületes fiatalok nevelése. Intézményünk gyermekközpontú program alapján működik, amely az ismeretek átadására alapozott személyiségfejlesztésre összpontosít.

2019 szeptembere mérföldkő iskolánk életében, hiszen újra önálló intézményként működhetünk. Kiskunfélegyháza város díszpolgára Balázs Árpád Erkel- díjas zeneszerző elfogadta a felkérésünket és iskolánk névadója lett. Így 2019. szeptember 2. óta a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola néven működik intézményünk.

Látogatóink ma: 11

Látogatóink tegnap: 22

Látogatóink a héten: 69

Látogatóink összesen: 10302

Cím: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 8. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Keresés

© 2021 Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola

Keresés

Facebook